Aile hukuku 01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunumuzun ikinci kitabı olarak düzenlenen bir alandır. Nişanlanma, evlenme, boşanma, velayet, nafaka, mal rejimleri, soy bağı, evlat edinme, vasi atama vs. aile hukuku kapsamına giren önemli konular bu başlık altında aile hukuku olarak Medeni Kanun’da düzenlenmiştir.
Boşanma davaları Medeni Kanunun 161 ile 184. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Boşanma sebepleri özel ve genel boşanma sebepleri olarak ikiye ayrılmaktadır.
Özel boşanma sebepleri; zina(TMK 161), Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış (TMK 162), Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme (TMK163), Terk (TMK 164), Akıl Hastalığı (TMK 165) olarak sayılmıştır.
Genel boşanma sebebi ise TMK’nun 166. maddesinde Evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak düzenlenmiştir. Bu hüküm halk arasında şiddetli geçimsizlik olarak da bilinmekte ve TMK 166. maddesine istinaden boşanma davası açılabilmektedir.
Boşanma davaları çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma olarak ikiye ayrılabilir. Anlaşmalı boşanma eşlerin boşanmaya bağlı bütün hususlarda (nafaka, tazminat, velayet, mal paylaşımı) anlaşmaya varması halinde mümkündür. Anlaşmalı olarak boşanma için evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir.
Çekişmeli boşanma tarafların boşanmaya bağlı tüm hususlarda anlaşmaya varamadığı hallerde söz konusu olur. Bir boşanma davasının çekişmeli olarak açıldıktan sonra da anlaşmaya varılması halinde anlaşmalı boşanma olarak kısa sürede sonuçlandırılması mümkündür.
http://fatmatugcebilgin.av.tr/2020/06/26/anlasmali-bosanmanin-cekismeli-hale-gelmesi/
Çekişmeli boşanmanın Türk Medeni Kanununda düzenlenen hangi boşanma sebebine dayandığı önemlidir. Zira; her boşanma sebebi farklı prosedür ve koşullara tabidir.
Boşanma sebepleri ;
Boşanma davaları yukarıda belirtmiş olduğumuz boşanma sebeplerinden birine dayanmak zorundadır. Özel boşanma sebeplerinden birinin gerçekleşmemesi halinde genel boşanma sebebine dayanılarak boşanma davası açılabilmektedir. Birden fazla özel sebebin gerçekleşmiş olması halinde birden fazla hukuki sebebe dayanılarak boşanma davası açılması mümkündür.
En iyi seçenek ise gerçekleşmiş olan özel boşanma sebebinin yanında genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine de dayanılmasıdır. Zira özel boşanma sebebinin ispatlanamaması yahut da özel şartlarının tamamıyla gerçekleşmemiş olması halinde mahkeme boşanma davasının reddine karar vermektedir. Oysa aynı zamanda TMK 166. maddesine istinaden de boşanma talep edilmişse ve mahkemede bu hususta bir kanaat oluşmuş ise, özel sebebin ispatlanamaması halinde de boşanmaya karar verilebilmektedir. Boşanma avukatı boşanma davasının hangi hukuki sebebe dayanılacağını belirler.
Yazar hakkında