Hayat sigortasının mirasçılara ödenmesi

Bankalar ihtiyaç kredisi, konut veya araç kredisi gibi nakit kredi sözleşmelerini imzalatırken hayat sigortasını da zorunlu tutmakta, hayat sigortası primini de ödeme planına eklemektedir. Banka tarafından zorunlu tutulan hayat sigortasının mirasçılara ödenmesi de mümkün olmaktadır.

Kredi kullandıran banka banka hayat sigortası yaptırarak dolaylı yoldan kredi kullanacak olan borçlunun vefatı halinde geri ödenmeme ihtimaline karşı kendisini sigortalamaktadır.

Bankanın istediği şirketten hayat sigortası zorunlu mu ?

Bankadan kredi kullanacak kişinin hayat sigortasını bankanın istediği sigorta şirketinden yaptırmak zorunda değildir. Kredi kullanacak kişi istediği sigorta şirketine hayat sigortasını yaptırabilir.

Borçlu kredi taksitleri bitmeden vefat ederse ne olur?

Hayat sigortası banka tarafından kredi borcunun tamamı için yaptırılmaktadır. Borçlunun vefatı halinde banka borçlunun mirasçılarına karşı başvurmak yerine sigorta şirketinden bakiye borcun ödenmesini talep edebilir.

Banka tarafından kullandırılan kredi süresine uygun olarak birkaç yıllık veya 1 yıllık hayat sigortası yapılması yapılabilmektedir. Sigorta süresi içinde ölüm riskinin gerçekleşmesi, bu ölüm rizikosu teminat kapsamında olduğu için kredi borcunun sigorta şirketi tarafından ödenmesi mümkün olacaktır.

Bankanın yapmış olduğu hayat sigortası mirasçılara ödenir mi?

Hayat sigortasının mirasçılara ödenmesi

Bankanın kredi kullandırırken yaptırmış olduğu hayat sigortası, borçlunun ölümü rizikosunun gerçekleşmesi üzerine kalan kredi borcunu ödedikten sonra bakiye tazminat bedelini de sigortalı borçlunun mirasçılarına ödemesi gerekmektedir. Sigorta hukuku avukatı hayat sigortasında rizikonun teminat kapsamında olup olmadığı, mirasçılara tazminat ödemesi sağlanıp sağlanmayacağını hayat sigortası poliçesini inceleyerek değerlendirir.

Sigorta şirketi tarafından bakiye borcun ödenmesinden sonra hayat sigortasının mirasçılara ödemesi gerekir.

Hayat sigortası ödeme yapmazsa ne olur?

Sigorta şirketleri bazı durumlarda sigortalı borçlunun vefatı halinde bankaya ödeme yapmamaktadır. Bu durumda banka da bakiye kredi borcu talebini mirasçılara yöneltmektedir. Sigortalı borçlunun intiharı veya sigortalının sigortanın yapılması esnasında mevcut olan hastalığını bildirmemiş olması bu durumlara örnektir.

Hayat sigortasının mirasçılara ödenmesinin yapılması için sigorta şirketine başvuru yapılması, sigorta şirketine karşı dava açılması ve şartları mevcutsa sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapılması gerekmektedir. İlgili şartların oluşup oluşmadığı sigorta avukatı tarafından değerlendirilebilmektedir.

Sigorta avukatı ile görüşmek için link üzerinden tarafımızla iletişime geçebilirsiniz : http://fatmatugcebilgin.av.tr/iletisim/

Sigortanın yenilenmemiş olması

Banka tarafından kullandırılan kredi vadesi 1 yıldan uzun süreli olmasına rağmen, hayat sigortasının 1 yıllık yapılması da söz konusu olabilmektedir. Bu durumda sigortalı borçlunun kredi taksitleri devam ederken 1 yıllık sigorta sürenin bitmesinden sonra vefatı halinde ihtilaf yaşanmaktadır. İlgili banka tarafından 1 yıllık sürenin sona ermesinden sonra sigortanın yenilenmemesi ve borçlunun vefatı halinde ödenmeyen kredi bedelinden kimin sorumlu olacağı sorunu doğmaktadır.

Sigortanın yenilenmemiş olmasından banka mı yoksa kredi kullanan borçlu mu sorumludur? Kredi kullanılırken hayat sigortası yapılmasındaki amaç borçlunun vefatı halinde bankayı korumaktır. İçtihatlarda sigortayı yenileme sorumluluğunun sigortalı borçluya ait olduğu, ancak yenilenmesi gerektiğine dair bildirim ve bilgilendirme yükümlülüğünün de bankaya ait olduğu kabul edilmektedir. Bu sebeple; kusur dağıtımı söz konusu olmakta ve kusur oranında tazminat yükümlülüğü doğmaktadır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir