Arabulucuya Başvuru

Arabuluculuk nedir ?

Arabuluculuk, özünde uzlaşma kültürünü barındıran ve tarihsel geçmişimizde de uygulanan, bir alternatif uyuşmazlık çözüm yoludur. Arabulucuya başvuru bu çözüm yolu sürecini başlatmak için atılan ilk adımdır.

Üçüncü kişi olan arabulucunun, tarafları bir araya getirerek uzlaşmazlık konusunu müzakere edebilmelerini sağladığı ve aralarındaki iletişimi kolaylaştırdığı, çözüme ilişkin karar verme yetkisinin yine taraflarda kaldığı, sürece ilişkin tavsiye veya karar verme yetkisinin ise üçüncü kişide olduğu bir yapılandırılmış uyuşmazlık çözüm sürecidir. Tarafsız bir kişi olan arabulucu yargılama yapmaz, kimin haklı olduğuna karar vermez. Arabulucuya başvuru tarafsız olarak yapılacak bir arabuluculuk sürecinin başlamasını sağlar.

Kazan-kazan prensibi uyarınca tarafların ihtiyaçları doğrultusunda uyuşmazlığı her iki tarafı da tatmin edecek ölçüde sonuçlandırmak için tarafları teşvik eder, önerilerde bulunur ve anlaşma noktasında ilam hükmünde olacak anlaşma belgesini düzenler.

Arabulucuya başvuru nasıl yapılır ?

Arabulucuya başvuru nasıl yapılır ? Arabuluculuk yolu bazı uyuşmazlık türleri bakımından dava şartı olduğundan, dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunludur. Arabulucuya adliyelerden başvuru yapılabileceği gibi, arabuluculuk hizmeti veren bürolara başvurarak da arabuluculuk sürecinin başlatılması mümkündür. İhtiyari olarak arabulucuya başvuru halinde tarafların seçilen arabulucu üzerinde anlaşmaları, bu arabulucu ile arabuluculuk müzakerelerine başlamaları ve anlaşarak süreci sona erdirmeleri mümkündür.

Arabulucunun tarafsızlığı konusunda her iki tarafın da güven duyması arabuluculuk yapan avukatın süreci yürütmesi hakkında anlaşmış olmaları ile beraber, arabulucu belirleme tutanağı düzenlenerek arabulucu taraflarca belirlenmiş olur.

Arabulucuya başvuru ücretli midir?

Arabulucuya başvuru ücretli değildir. Arabuluculuk sürecinin taraflarca arabulucu üzerinde anlaşarak belirleme tutanağı tutması halinde arabulucu ücreti hakkında da anlaşma yapmaları gerekir. Dava şartı kapsamında yer alan uyuşmazlık türlerinde arabuluculuk süreci sonunda anlaşma olmaması halinde arabulucunun ücreti devlet tarafından ödenmektedir.

Tarafların arabulucuya başvuru yaptıktan sonra, arabulucu sürecinde anlaşma sağlamaları halinde arabulucunun ücreti taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça eşit olarak ödenir. Arabulucunun ücreti arabuluculuk asgari ücret tarifesinde belirlenen tutarlardan az olamamak zorundadır.

Arabulucu Avukat

Arabuluculuk ağırlıklı olarak hukuk fakültesi mezunları tarafından yapılmaktadır. Bu sebeple çoğunlukla arabulucu avukatlar arabuluculuk süreçlerini yürütmektedir. Hukuki bilgi ve deneyime sahip olan arabulucu avukatlar yine bir hukuki süreç olan alternatif uyuşmazlık çözüm yolunu arabuluculuk yaparak bağımsız ve tarafsız bir şekilde yürütebilmektedir.

Arabuluculukta anlaşmanın avantajları

Arabuluculuğun temel özelliklerinden birisi, uyuşmazlığın menfaat temelli çözülmesidir. Yani, uyuşmazlığın çözümünde taraf menfaatleri ön plana çıkmaktadır. Arabulucu gerekli görürse sürecin sonunda çözüm önerisinde de bulunmak suretiyle uyuşmazlığın çözümüne yardımcı olmaktadır.

Üstelik taraflar, mevcut düzenleme ve usullere bağlı kalmaksızın sadece kendilerine özel bir çözüm yolu geliştirebilmekte ve herkes için oluşturulmuş kalıplar içinde kalmak zorunda olmamaktadırlar. Taraflar mahkemenin vereceği kalıplaşmış kararlar dışında farklı seçeneklerle anlaşma yapabilecek ve bu anlaşmayı ilam hükmüne
getirebileceklerdir.

Arabuluculukta gizlilik

Arabuluculuğu cazibeli hale getiren en önemli özelliklerdendir. Tarafların gizli kalmasını istediği konular, prestijin ve markanın korunmasının önemli olduğu pek çok uyuşmazlık türünde gizlilik çok önemli bir hale gelmektedir.

Yargılama sürecinde alenilik söz konusu olduğu için tarafların gizli kalmasını istediği bir çok konu ve belgeler de alenileşir. Ancak
arabuluculukta yapılan her anlaşma, sürece dahil olan tüm delil ve belgeler gizli kalabilmektedir. Ticari sırların korunmasını sağlamaktadır.

Arabuluculukta gizlilik hakimdir. Taraflar birbirlerinin rızasını almaksızın
arabuluculukta anlaştıkları uyuşmazlık konusunu başka kimselere açıklayamaz. Aksi halde kanunda düzenlenmiş olan cezai yaptırım uygulanmaktadır. Bu durum arabulucuya başvuruyu, arabuluculukta anlaşmayı ve karşılıklı olarak gizliliği temin etmeyi sağladığı için arabuluculuğu elverişli ve cazibeli kılmaktadır.

Hangi alanlarda arabulucuya başvuru yapılabilir ?

Pek çok hukuki ihtilafı çözümü arabuluculuk yolu ile mümkündür. Kamusal ve devletin karar verme yetkisinin bulunmadığı hukuki uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişlidir ve anlaşma yapılması mümkündür.

Ticaret Hukukunda Arabuluculuk : Ticaret kanununda yapılan 5A ek maddesi ile bir miktar paranın ödenmesi talebini içeren uyuşmazlıklar ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvuru zorunlu tutulmuştur. Zorunlu yani dava şartı kapsamında olmayan ticari uyuşmazlıklarda da ihtiyari olarak elverişli olduğu müddetçe arabulucuda anlaşma yapılması mümkündür.

İş Hukukunda arabuluculuk : İş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade davaları açılmadan önce de arabulucuya başvuru zorunludur. Bu tür uyuşmazlıklarda arabulucuya başvurunun zorunlu tutulmasının sebebi, dava açılmadan önce tarafların anlaşmaları mümkün olursa bu anlaşmayı değerlendirmek, taraflar arasındaki ihtilafı çözmek, toplumsal barışa katkıda bulunmak ve yargı yükünü hafifletmektir

Sigorta Hukukunda Arabuluculuk : Sigorta hukukunda arabuluculuk, kimi uyuşmazlık türü bakımından tüketici, kimi uyuşmazlıklarda ticari dava şartı kapsamına girmektedir. Sigorta hukuku alanında uzman arabulucular tarafından sigorta hukukunda arabuluculuk yapılmaktadır. Tarafımızca da sigorta hukukunda uzman arabuluculuk yapılmaktadır.

Spor Hukukunda Arabuluculuk : Spor hukukunda cezai ve idari anlamda bir uyuşmazlık olmadığı müddetçe sportif uyuşmazlıkların da arabuluculukta çözülmesi mümkündür. Sporcu alacakları bu kapsamda sıklıkla karşılaşılan hukuki ihtilaflardandır.

Tüketici Hukukunda Arabuluculuk : Tüketicinin korunması hakkında kanuna eklenen 73/A maddesi ile tüketici mahkemelerinde görülen ve parasal sınır olarak 10.390 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar veya konusu para ile belirlenemeyen uyuşmazlıklar dava şartı kapsamında arabulucuya başvuru zorunluluğu getirilmiştir.

Online olarak arabulucuya başvuru yapılabilir mi?

Arabulucuya başvuru uyap üzerinden vekiller vasıtası ile yapılabileceği gibi, dışarıdan arabuluculuk merkezleri ile iletişime geçilerek de yapılabilir. Online olarak veya internet üzerinden arabulucuya başvuru yapılması mümkündür. Arabuluculuk toplantılarının online olarak uzaktan telekonferans olarak yapılması halinde tarafların e-imza ile veya kargo ile gönderilen evrakları ıslak olarak imzalamaları mümkün olabilmekte.

Online olarak uzaktan telekonferans ile arabuluculuk talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz : http://fatmatugcebilgin.av.tr/iletisim/

Arabulucu Avukat Fatma Tuğçe Bilgin

2014 yılında Türkiye’nin en saygın devlet üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2016 yılı Ocak ayında avukatlık ruhsatını alarak mesleğe başlamış, çeşitli hukuk bürosu ve şirketlerde avukatlık yapmıştır. 2020 yılı Şubat ayından itibaren Adalet Bakanlığı Arabuluculuk siciline kayıtlı olarak arabuluculuk yapmaktadır. Ticaret Hukukunda ve Sigorta Hukukunda Uzman Arabuluculuk Eğitimi almış olup, dava şartı kapsamında ve ihtiyari olarak ticari davalarda arabuluculuk yapmaya devam etmektedir.

Arabulculuk Daire Başkanlığı Sicile kayıtlı arabulucular : https://adb.adalet.gov.tr/Home/ArabulucuListesi

3 Comments

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir