Ecrimisil davası

Ecrimisil nedir?

Ecrimisil bir malı haksız olarak kullanan kişinin hak sahibine ödemesi gereken haksız işgal tazminatı olarak tanımlanabilir. Ecrimisil alacağı nasıl hesaplanır? Söz konusu malın kullanımından gelen gelir, yahut da söz konusu malın emsal kira bedellerine göre mahkeme tarafından görevlendirilen teknik bilirkişilerce hesaplanmaktadır. Ecrimisil davasında ecrimisil alacağının hesaplandığı bilirkişi raporuna itiraz ederek ek rapor almak mümkündür. Ecrimisil alacağına haksız işgal tazminatı, ecrimisil tazminatı da denilmektedir.

Ecrimisil davası kim tarafından kime karşı açılabilir?

Ecrimisil davası mal üzerinde hak sahibi olan kişi tarafından, malı malikinin rızası olmaksızın ve herhangi bir hukuki hakka dayanmaksızın kullanan, işgal eden kötüniyetli kişiye karşı açılır. Bu kişiye haksız işgalci veya fuzuli şagil de denilmektedir. Haksız işgalci olan kişinin dışarıdan bir 3. kişi olması şart değildir. Örneğin üzerinde kendisinin de miras hakkı olduğu halde, mirasçılardan biri malı haksız olarak işgal etmekteyse bu kişi de haksız işgalci olacaktır ve kendisine karşı ecrimisil davası açılabilecektir. Bu durum mirasçılar arasında ecrimisil davası açılabileceğine örnektir.

Haksız işgal pek çok farklı durumda söz konusu olabilmektedir. Haksız yapı, taşkın yapı, kira ilişkisi sona ermesine rağmen malın teslim edilmemesi durumlarında da ecrimisil davası açılabilmektedir. Söz konusu örnekler çoğaltılabilmektedir ancak, benzer olaylarda ecrimisil davası avukatı danışmanlığı ile açılmalıdır.

Ecrimisil davasında zamanaşımı : Ecrimisil alacağı dava tarihinden itibaren geriye dönük 5 yıl olarak talep edilebilir. 5 yıldan önceki sürelere ait ecrimisil alacağı zamanaşımına uğramaktadır.

Ecrimisil davası açmadan evvel intifadan men koşulu gerçekleşmiş olmalıdır. Dava açılamadan evvel, hak sahibi tarafından haksız işgalciye bir ihtarname çekilerek haksız işgale son vermesi ihtar edilmelidir. Bu şart gerçekleşmeksizin açılan ecrimisil davası usulden reddedilmektedir.

Ecrimisil davası avukatı

Ecrimisil davasında davanın açılacağı görevli ve yetkili mahkemenin belirlenmesi, uygulanacak hukuk kurallarının ileri sürülmesi, delillerin tespiti ve mahkemede kullanılması gibi pek çok usul kuralları ecrimisil davası avukatı tarafından incelenmeli, usule uygun olarak yapılmalıdır. Ecrimisil tazminatı avukat desteği olmaksızın açılan davalarda hak kaybı ile sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple bir ecrimisil avukatından mutlaka profesyonel destek alınmalı, dava avukat vasıtası ile dava takip edilmelidir. Hukuk büromuzda ecrimisil davaları hakkında avukatlık hizmetleri verilmektedir. https://fatmatugcebilgin.av.tr/

Ecrimisil alacağı müdahalenin men’i veya tapu iptal davası ile beraber talep edilebilmekle beraber, ayrı ayrı ya da bu davaların sonuçlanması akabinde ayrı dava olarak da açılabilmektedir.

Emsal kararlarla ecrimisil davası

“Asıl ve birleşen davanın ecrimisil miktarının hesaplanmasında, kira geliri üzerinden ecrimisil belirlendiği, taşınmazın dava konusu ilk dönemde mevcut haliyle serbest şartlarda getirebileceği kira parası, emsal kira sözleşmeleri ile karşılaştırılarak, taşınmazın büyüklüğü, niteliği ve çevre özellikleri de nazara alınarak yöredeki rayiçe göre belirleneceği, sonraki dönemler için ecrimisil değeri ise ilk dönem için belirlenen miktara ÜFE artış oranının tamamının yansıtılması suretiyle bulunacak miktardan az olmamak üzere takdir edileceği ilkesine aykırı yöntem kullanılması ve  her döneme karşılık gelen ecrimisil miktarı ile, her dönem sonu faiz başlangıç tarihi ayrı ayrı gösterilmek suretiyle hüküm kurulması gerektiğinden /ozma kararı verilmiştir. “ ( Yargıtay 8. HD. 2018/2889 E. 2019/335 K. 14/01/2019)

Gerek öğretide ve gerekse yargısal uygulamalarda ifade edildiği üzere ecrimisil, diğer bir deyişle haksız işgal tazminatı, zilyet olmayan malikin, malik olmayan kötüniyetli zilyetten isteyebileceği bir tazminat olup, 08.03.1950 tarih ve 22/4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında; fuzuli işgalin tarafların karşılıklı birbirine uygun iradeleri ile kurduğu kira sözleşmesine benzetilemeyeceği, niteliği itibarı ile haksız bir eylem sayılması gerektiği, haksız işgal nedeniyle oluşan zararın tazmin edilmesi gerekeceği vurgulanmıştır.

Ecrimisil, haksız işgal nedeniyle tazminat olarak nitelendirilen özel bir zarar giderim biçimi olması nedeniyle, en azı kira geliri karşılığı zarardır. Bu nedenle, haksız işgalden doğan normal kullanma sonucu eskime şeklinde oluşan olumlu zarar ve kullanmadan kaynaklanan olumlu zarar ile malik ya da zilyedin yoksun kaldığı fayda (olumsuz zarar) ecrimisilin kapsamını belirler. Haksız işgal, haksız eylem niteliğindedir (YHGK’nin 25.02.2004 gün ve 2004/1-120-96 sayılı kararı).

Öte yandan; ecrimisile hükmedilebilmesi için,t aşınmazdan davacı tarafın ne şekilde ekonomik gelir elde ettiği hususunun ispatı zorunlu olmadığı gibi haksız olarak kullanılan taşınmazın ekonomik tahsis amacı itibariyle gelir getirmeye özgülenmemiş olması dahi sonuca etkili değildir. Somut olaya gelince, dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu ada parsel sayılı taşınmazın kayden davacıya ait olduğu, … 4. Aile Mahkemesinin 07.04.2009 tarih ve 2008/625 Esas-2009/319 Karar sayılı ilamı ile boşandıkları, boşanma ilamının 19.06.2009 tarihinde kesinleştiği, davacının 06/07/2009 tarihinde ihtarname keşide ederek davalının haksız müdahalesinin tebliğden itibaren üç gün içinde giderilmesini ihtar ettiği, ihtarnamenin 10/07/2009 tarihinde muhataba tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.

İhtarnamenin tebliğinden itibaren davalının iyiniyetli olduğu kabul edilemeyeceğinden 13/07/2009 tarihinden itibaren ecrimisile hükmedilmesi doğru ise de, verilecek ecrimisil bedeli dava tarihini geçemez. Yargılama Hukukumuza göre, yargılama yapılarak hüküm altına alınabilecek talep, dava tarihinde gerçekleşen hakları kapsamaktadır. Hakkın doğması koşulu ile konusu sürekli edime ilişkin; nafaka, kira, dava tarihinden sonra gerçekleşen faize, TBK.122/2 hükmüne göre munzam zarara ilişkin haklar dışında dava tarihinden sonra gerçekleşen hakkın hüküm altına alınması olanağı kural olarak yoktur. 

Nitekim, ecrimisil davalarında; alacağa dava tarihine kadar geçen süre için hükmedilebilir. Dava tarihinden sonraki dönem için, yeni bir dava açılmadıkça; ıslah yolu ile de olsa talepte bulunulamaz. Zira, ıslah taraflardan birinin yapmış olduğu hukuki işlemin düzeltilmesidir. müddeabihin artırılması da dava dilekçesindeki talep miktarının ıslahıdır. Dolayısıyla, ıslah edilen dava açılan davanın devamıdır.

O nedenle mahkemece, 13/07/2009 tarihinden dava tarihine kadar olan dönem için ecrimisile karar verilmesi gerekirken, dava tarihinden,13/08/2013 tarihine kadar geçen süre için ecrimisil hesabı yapılıp hüküm altına alınmış olması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.” (Yargıtay 8. HD. 2018/2813 E. 2019/416 K. 16/01/2019)

Özet: Mahkemece; kademeli faize hükmedilmişse de her döneme karşılık gelen ecrimisil miktarı ile kademeli her dönemin faizinin başlangıç tarihi gösterilmemiş olup, bu haliyle hükmün infaza elverişli olmaması ve mahkemece eksik yargılama giderlerine hükmedilmesi bozmayı gerektirmiştir. “ (Yargıtay 8. HD. 2018/2825 E. 2019/301 K. 14/01/2019)

ECRİMİSİL İSTEMİ – SONRAKİ DÖNEMLER İÇİN ECRİMİSİL DEĞERİ – BAZ İSTASYONU – KİRA GELİRİ “

Özet: Dava, ecrimisil istemine ilişkindir. İlke olarak, kira geliri üzerinden ecrimisil belirlenmesinde, taşınmazın davaya konu ilk dönemde mevcut haliyle serbest şartlarda getirebileceği kira parası, emsal kira sözleşmeleri ile karşılaştırılarak, taşınmazın büyüklüğü, niteliği ve çevre özellikleri de nazara alınarak yöredeki rayiçe göre belirlenir.

Sonraki dönemler için ecrimisil değeri ise ilk dönem için belirlenen miktara ÜFE artış oranının tamamının yansıtılması suretiyle bulunacak miktardan az olmamak üzere takdir edilir.

Çekişmeli 6 Sayılı parselin tapu kaydının tüm tedavülleri ile birlikte getirtilmesi davalı K… Gıda Turizm Danışmanlık ve Tic. Ltd. Şti ile davalı Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. davaya konu parsele yönelik yapılan bir sözleşmenin bulunmadığı gözetilerek davalı K… Gıda Turizm Danışmanlık ve Tic. Ltd. Şti bakımından davanın reddine karar verilmesi, davalı Avea İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin baz istasyonunu hangi tarihte çekişme konusu taşınmaza kurduğunun açıklığa kavuşturulması ve bu tarihten itibaren, davacıların istek tarihi de dikkate alınarak. Yukarıdaki ilkler uyarınca ecrimisilin belirlenmesi ve belirlenecek ecrimisilin de davalı Avea İletişim Hizmetleri A.Ş.’den tahsiline karar verilmesi gerekir.” (Yargıtay 8. HD. 2015/15496 E. 2016/5188 K. 27/04/2016)

Randevu almak için sitemizde yer alan iletişim bilgilerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. https://fatmatugcebilgin.av.tr/iletisim/

https://www.istanbulbarosu.org.tr/BaroLevhasi.aspx

Ecrimisil davası avukatlık hizmetleri

Tapu iptal davası ecrimisil, Ecrimisil avukatı, Ecrimisil davası avukatı Ecrimisil alacağı avukat istanbul İstanbul’da Ecrimisil avukatı. Gayrimenkul hukuku üzerine başkaca yazılarımızı okumak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz : https://fatmatugcebilgin.av.tr/category/gayrimenkul-hukuku/

İstanbul’da ecrimisil davası kamulaştırma işlemleri ve kamulaştırma avukatı hakkında tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.

Tapu iptal davası avukat

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir