Kaza Tespit Tutanağına İtiraz

Taraflardan birinin yokluğunda polis tarafından tutulan trafik kazası tespit tutanağı kimi zaman tek tarafın yanlış açıklamalarına istinaden hatalı olarak tutulabilmekte. Kaza tespit tutanağına itiraz edilmesi gerekmektedir. Kaza tespit tutanağı tarafların kusurları oranında zararlarını sigortadan karşılayabilme imkanı vermesi sebebiyle önemlidir.

Polisin taraflardan birinin yaralanması, hastaneye kaldırılması gibi durumlarda yokluğunda tuttuğu kaza tespit tutanağı kusur tespitinde hatalı tespitte bulunmuş olabilir. Bu durumda polis tarafından kaza tespit tutanağına itiraz etmek için dava açılması gerekmektedir.

Kaza tespit tutanağına nasıl itiraz edilir ?

Kaza tespit tutanağına itiraz ve kaza tespit tutanağının iptali için Sulh Ceza Mahkemelerine başvurularak dava açılması gerekmektedir. Kaza tespit tutanağının hatalı olarak tutulduğu, hatalı kusur tespiti yapıldığı kaza anını gösterir kamera kayıtları, kaza sonrasında çekilen olay yeri fotoğrafları, tanık beyanları ve bilirkişi incelemesi bu davada delil olarak değerlendirilir.

Mahkeme tarafından kaza tespit tutanağına itiraza ilişkin tüm deliller değerlendirilir, varsa tanıklar dinlenir ve dosyada bilirkişi raporu aldırarak yargılama yapar. Bilirkişi raporu tek başına kesin bir delil oluşturmaz, mahkeme yargıtay kararları uyarınca tüm delilleri ve bilirkişi raporunu değerlendirir, birbiriyle uyuşması halinde rapor doğrultusunda karar verir. Aksi halde mahkemenin yeniden dosyayı bilirkişiye göndermesi gerekir.

Kaza tespit tutanağına itirazın sonuçları

Hatalı olarak kaza tespit tutanağında kusurlu olarak tespit edilmiş olan taraf maddi zararlarını karşı tarafın zorunlu mali mesuliyet sigortası aracılığıyla karşılayabilecekken, kusur yüklenmiş olması sebebiyle hiç veya tamamen karşılayamayabilir. Bu durumda , dava sonucunda kaza tespit tutanağının iptali ile yeniden kusur değerlendirmesi yapılması halinde karşı tarafın kusur oranında zararını zmm sigortasından talep edebilir.

Trafik kazası avukatı ile dava açılmasını tavsiye ederiz

Trafik kazası tespit tutanağının polis tarafından hatalı olarak tutulması geri dönüşü olmayan bir yol değildir. Hatanın düzeltilmesi için hukuki yollara başvurarak iptal edilmesi mümkündür. Ancak hukuki prosedürlerin doğru şekilde yerine getirilmesi için kaza tespit tutanağına itiraz davasının avukat ile açılmasını, uzman avukattan hukuki danışmanlık alınmasını tavsiye etmekteyiz.

Trafik kazası sebebiyle ortaya çıkacak zararlar hakkında hukuki bilgi ve danışmanlık almak için bizimle iletişime geçerek randevu alabilirsiniz. http://fatmatugcebilgin.av.tr/iletisim/

Trafik kazası sebebiyle sigorta şirketi tarafından karşılanması gereken zararların sigorta tarafından ödenmemesi halinde zorunlu mali mesuliyet kapsamında talep edilen zararlar için sigorta tahkim komisyonuna başvurarak sonuç alınabilir. http://www.sigortatahkim.org/

Eğer zararların kasko şirketinden talep edilmesi halinde ise, sigorta şirketinin tahkim komisyonuna başvuruda bulunmadan önce sigorta tahkim komisyonuna üye olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu işlemleriniz için trafik kazası avukat ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Değer kaybı hakkındaki yazımız için : http://fatmatugcebilgin.av.tr/2019/07/29/arac-deger-kaybi-hasar-tazminati-sigorta-avukati/

One Comment

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir