Ölüme Bağlı Tasarrufların İptali ve Tenkis Davası

Ölüme bağlı tasarruf miras bırakanın mal varlığı hakkında ölümünden sonra geçerli olmak üzere yapmış olduğu hukuki işlemdir. Miras bırakan yapacağı bir vasiyetname ile mal varlıklarının bir kısmı veya tamamı hakkında tasarrufta bulunabilir. Miras bırakanın vesiyetname ile yaptığı tasarruf yasal mirasçıların haklarını zarara uğratıyorsa bu durumda bir takım miras hukuku davaları ortaya çıkabilecektir.

Vasiyetnamenin İptali Davası

Türk Medeni Kanunu 557. maddesi vasiyetnamenin iptalinin talep edilebileceği durumları belirlemiştir.

1-Miras bırakanın vasiyetname düzenlenirken tasarruf ehliyeti bulunmaması,

2-Miras bırakanın vasiyetnameyi yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapmış olması,

3. Vasiyetname içeriğinin, bağlandığı koşulların hukuka veya ahlaka aykırı olması,

4. Kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmış olması.

Vasiyetnamenin iptali davasının mirasçı tarafından vasiyetnamenin, iptal sebebinin ve dava hakkının öğrenilmesinden itibaren 1 yıl içinde açılması gerekmektedir. Her halde vasiyetnamenin iptali davasının vasiyetnamenin açılma tarihinden itibaren 10 yıllık süre içinde davanın açılması gerekmektedir. Bu sürenin vasiyetnamenin usulünce açılıp ilgililere tebliğ edilmesi ile başlayacağı kabul edilmektedir.

Tenkis Davası

Saklı payları vasiyetname ile ihlal edilmiş olan mirasçılar ihlal edilen payları hesabında tenkis talep edebilirler. Saklı payı ihlal edilen mirasçılar sadece ölüme bağlı tasarruflar açısından değil, sağlararası kazandırmalarda da tenkis talep edebilmektedir. Çünkü sağlararası kazandırmalar da saklı payın ve tasarruf edilebilir payın hesaplanması için terekeye dahil edilmektedir.

Tenkiste sıra : İhlal edilen saklı paylar tamamlanıncaya kadar öncelikle ölüme bağlı tasarruflar tenkis edilir, ardından en son tarihli olandan en eskisine doğru tenkis yapılır.

Vasiyetnamenin iptali mirasçının yalnızca saklı payının değil, miras payının tamamını korumaktadır. Zira; iptal edilen vasiyetnameye konu miras mal varlığı tümü ile terekeye dönmektedir. Vasiyetnamenin iptali sebebinin ispatlanamaması ihtimalinde ise, vasiyetname ile ihlal edilmiş olan saklı payların tenkisinin talep edilmesi davanın terditli olarak açılması halinde mümkün olabilmektedir.

Vasiyetnamenin iptali ve yasal mirasçıların başvurabileceği yollar

BİLGİN HUKUK BÜROSU

ARABULUCU AVUKAT FATMA TUĞÇE BİLGİN

Tenkis davası ve vasiyetnamenin iptali davası miras avukatı tarafından takip edilmelidir. Vasiyetnamenin hazırlanması için vasiyet hukuku, vasiyetname avukatı ile beraber çalışılmalı, geçersiz vasiyetname iptal davası için vasiyetname hazırlanması için miras avukatından destek alınmalıdır. Miras hukuku davaları avukat İstanbul Vasiyetnamenin iptali davası avukat tenkis davaları hakkında hukuki destek için iletişime geçebilirsiniz.

Miras davası avukat, Vasiyetnamenin iptali davası, geçersiz vasiyetname, tenkis davası, saklı pay, miras davası

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir