Yasal Mirasçılık

Yasal mirasçılar 4 başlık altında ele alınabilir. Kan hısımları, Sağ kalan eş, Evlatlık ve Devlet. Miras hukuku.

Yasal mirasçı : Kan hısımları

Kan hısmı olarak yasal mirasçı denildiğinde akla ilk olarak altsoy gelir. Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları onun altsoyudur. Mirasçının çocukları eşit olarak yasal mirasçıdır. Çocuklardan biri mirasbırakandan önce ölmüş ise varsa ölen çocuğun altsoyu onun yerine mirasçı olmaya devam eder.

Mirasbırakanın öldüğü tarihte altsoyu bulunmuyorsa bu durumda yasal mirasçıları eşit paylarla anne ve babasıdır. Eğer anne ve babadan biri ölmüşse onun payı ölen mirasçının altsoyuna paylaştırılır. Asıl mirasçının altsoyu bulunmuyor, anne ve babası da ölmüş ve onların da altsoyu bulunmuyor ise, bu durumda büyük anne ve büyük baba eşit olarak yasal mirasçı olacaktır. Yine büyük anne ve büyük babasının asıl mirasçıdan önce ölmüş olması halinde miras büyük anne ve büyük babanın miras hisseleri oranında altsoylarına paylaştırılacaktır.

Türk Medeni Kanun m 498 evlilik dışında doğan ve soybağının tanıma veya hakim hükmüyle kurulmuş olması halini, aynen evlilik içinde doğmuş çocuk gibi mirasçı olacağını ifade etmiştir. Altsoy mirasçıyı düzenleyen 495. maddede elilik içinde doğmuş olma koşuluyla altsoy olma gibi bir ayrım yapılmamış olmasına rağmen, bu şekilde koruyucu bir düzenleme getirilmiştir. Çocuğun evlilik içinde veya evlilik dışında doğması miras hakkını etkileyen bir husus değildir.

Yasal mirasçı : Evlatlık

Evlatlığın miras hakkı : Evlatlık edinilen çocuk da mirasbırakanın aynı kendi altsoyu gibi mirasçı olur. Evlatlığın mirasbırakandan önce ölmesi halinde tıpkı altsoy mirasçıdaki gibi, evlatlığın altsoyu mirasçı olmaya devam eder. Evlat edinen ise evlatlığa mirasçı olamaz. Evlatlık aynı zamanda öz ailesine de mirasçı olmaya devam eder.

Yasal Mirasçı : Sağ kalan eş

Sağ kalan eşin miras hakkı birlikte bulunduğu zümreye göre farklılık göstermektedir. Sağ kalan eş mirasbırakanın altsoyu ile beraber mirasçı olursa yasal miras hakkı mirasın dörtte biri oranındadır. Mirasbırakanın altsoyu bulunmuyorsa bu durumda bir üst zümre anne-baba ile beraber mirasçı olacağı için sağ kalan eş mirasın yarısı oranında yasal miras hakkına sahip olacaktır. Eğer mirasbırakanın anne ve babası ile onların da altsoyu bulunmuyorsa, sağ kalan eş büyük anne-büyükbaba ve torunları ile birlikte mirasçı olacağından dörtte üç oranında miras hakkına sahip olur. Eğer miras bırakanın büyük anne, büyükbaba ve torunları da bulunmuyorsa mirasın tamamı sağ kalan eşe kalır.

Yasal Mirasçı : Devlet

Türk Medeni Kanununun 501. maddesi hiç bir mirasçı bırakmaksızın ölen kişinin mirasının devlete geçeceğini düzenlemiştir.

tenkis davaları hakkında ilgili yazımızı okuyabilirsiniz: http://fatmatugcebilgin.av.tr/2020/07/16/olume-bagli-tasarruflarin-iptali-ve-tenkisi/

Miras hukuku avukat için tarafımızla iletişime geçmek için : http://fatmatugcebilgin.av.tr/iletisim/

BİLGİN HUKUK BÜROSU

ARABULUCU AVUKAT FATMA TUĞÇE BİLGİN

Miras avukatı İstanbul, miras davası avukatı, Miras hukuku avukatı, Üsküdarda avukat

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir