Çocukla Kişisel İlişki Tesisi

Boşanma davalarında müşterek çocuğun velayeti hakkında da karar verilmektedir. Mahkemenin boşanma kararı ile beraber verdiği nafaka ve velayete ilişkin kararlara karşı istinaf/temyiz yolu açıktır. Taraflar boşanma kararına itiraz etmese de sadece nafakaya ilişkin karara veya velayete ilişkin karara da itiraz edebilirler. Bu durumda dava dosyası istinaf edilmiş olmasına rağmen boşanma kararı kesinleşmiş olur.

Müşterek çocuğun velayeti anne ya da babaya verilmekle, diğer taraf için de kişisel ilişki tesisine dair karar verilir. Hak kişisel ilişkinin çocuk için sakıncalı olacağına dair deliller varsa kişisel ilişkinin kaldırılmasına da karar verebilir. Aile mahkemeleri velayetin verildiği taraf lehine diğer tarafça iştirak nafakası ödenmesine de karar verir. İştirak nafakası yükümlüsünün işsiz olması gelirinin az olması bu yükümlülüğü ortadan kaldırmaz.

Velayetin verilmediği tarafın müşterek çocukla şahsi münasebet kurabilmesi için, mahkeme boşanma ilamında belirli günlerde kişisel ilişki tesisine karar verir. Tarafların farklı şehirler veya farklı ülkelerde yaşıyor olması halinde kişisel ilişki tesisi de buna göre yatılı olarak ve daha uzun sürelerle ayarlanmaktadır.

Çocukla kişisel ilişkinin engellenmesi

Aile mahkemesinin boşanma ilamı ile beraber belirlemiş olduğu günlerde velayetin verilmediği taraf ile çocuğun kişisel ilişki tesisi kurması gerekmektedir. Bu karar yalnızca tarafları değil, müşterek çocuğun ruhsal ve sosyal anlamda sağlıklı büyümesini sağlamaya ve çocuğu korumaya yöneliktir. Müşterek çocuğun anne ya da babası ile kişisel ilişkisinin engellenmesi halinde çocuk icrası yapılabilmektedir. İcra müdürlüğü vasıtası ve uzman pedagog eşliğinde çocuğun bulunduğu adresten çocuğun kişisel ilişki saatlerinde teslimi sağlanır. Bu uygulama çocuğun psikolojisini olumsuz etkilemesi sebebiyle haklı olarak çok eleştirilmektedir. Gündemde bu konuda yapılacak yasa değişikliği bulunmaktadır.

Çocuğun kişisel ilişki günlerinde teslim edilmemesi şahsi münasebetin engellenmesi İcra iflas Kanunu hükümlerine göre suç teşkil etmektedir. Kişisel ilişkinin engellenmesi halinde, usuli şartlar da mevcutsa icra mahkemesine yapılan şikâyet sonucunda tazyik hapsi uygulanmaktadır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir