İCRA TAAHHÜDÜ NEDİR? TAAHHÜDÜ İHLAL SUÇU VE CEZASI..

İcra taahhüdü kısaca icra borcunun taksitlendirilmesine ilişkin bir anlaşma olarak tanımlanabilir. İcra taahhüdünün hacizden sonra ve hacizden önce yapılmasına göre geçerlilik şartları farklılık göstermektedir.

Hacizden önce yapılmak istenen icra taahhüdünün de farklı yöntem ve zamanlarda yapılması mümkündür. Biri, borçlunun ve alacaklının icra müdürlüğüne gelerek, icra müdürü huzurunda taksitlendirmeye ilişkin taahhütnameyi imzalamasıdır. Sadece borçlunun icra müdürlüğüne gelerek taksitlendirme yapmak istediğini beyan etmesi ve borçlunun bu beyanının icra müdürlüğü tarafından alacaklıya tebliği üzerine, alacaklının kabul etmesi ile de geçerli şekilde taahhüt verilmesi mümkündür. Bu durumda alacaklının kabulüne ilişkin muhtıranın borçluya en geç ilk taksit tarihinden önceki gün tebliğ edilmiş olması gerekir. (Taahhütü kabul muhtırası) Aksi halde taahhüt geçerli olmaz. Haciz yapmak üzere borçlunun adresine gelindiği esnada da taahhüt anlaşması yapılması mümkündür.

Hacizden sonra borçlu tarafından verilecek taahhütün geçerlilik şartları farklılık göstermektedir. Bu durum İcra İflas Kanunu’nun 111. maddesinde düzenlenmiş olmakla, geçerli olması için aranan şartlar şunlardır:

Hacizden önce borçlu tarafından yapılan taahhüt teklifinin alacaklı tarafından kabulü gerekirken, hacizden sonra yapılan taksitlendirmede koşulların varlığı halinde alacaklının kabulü gerekmez.

Öncelikle borçlu, alacaklı satış istemeden önce borcunu ödemeyi üstlenmiş olmalıdır.

Borçlu ilk taksiti derhal ödemelidir.

Taksit tarihi en fazla 3 ay olmalı ve taksitlerin her biri borcun tamamının dörtte birinden az olmamalıdır.

Alacak kalemlerinin detaylı olarak yazılması gerekir. (Asıl alacak, faiz, harç, masraf vs.)

Bu koşulların gerçekleşmesi halinde icra işlemleri kendiliğinden durur ve taahüdün ihlal edilmesi üzerine işlemlere devam edilebilir.

Taahhüt taksitlerinden birinin ihlal edilmesi üzerine, alacaklı bu tarih itibariyle 3 ay içerisinde icra ceza mahkemesine başvurarak borçlunun cezalandırılmasını isteyebilir.

İİK. 340. maddesi taahhüdü ihlal etmenin cezasını düzenlemiştir. Bu hüküm uyarınca, taahhüdü ihlal eden borçlunun 3 aya kadar tazyik hapsine karar verilebilir. Borçlunun borcun tamamını veya o güne kadar ödemek zorunda olduğu tutarı icra veznesine öderse tahliye edilebilir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir