İpoteğin kaldırılması davası

İpotek gayrimenkul üzerine tesis edilen bir ayni teminattır, rehindir. Halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak için tesis edilebilmektedir.

Bir miktar para borcunun teminat altına alınması amacıyla bir gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilebilir. İpotek anapara ipoteği ve limit ipoteği olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Üzerine ipotek tesis edilen gayrimenkul bir başka kişiye devredilse bile gayrimenkul üzerinde kalmaya devam eder ve gayrimenkulün yeni maliki de gayrimenkul değeri ile sınırlı olarak bu borçtan sorumlu olur.

İpotek borçlusu borcunun sona ermesi halinde TMK’nun 883. maddesine göre; ipotekli taşınmazın maliki, alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebilir. İpoteğin kaldırılması için ipotek borcunun tamamıyla ödenmiş olması gerekmektedir. İpotek borcu sona ermiş olmasına rağmen, alacaklı tarafından terkin edilmedikçe ipotek gayrimenkul üzerinde korunmaya devam eder.

Bu durumda ipoteğin kaldırılması için malikin ipotepin kaldırılması / ipoteğin fekki davası açması gerekir. İpoteğin kaldırılması davası taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır. Bu davada mahkemenin yapacağı inceleme sonucunda ipoteğin kaldırılmasına karar verilir.

İpoteğin kaldırılması davası avukat ile açılmalı ve süreci ipotek avukatı ile takip etmelidir. ipoteğin kaldırılması avukat ipoteğin kaldırılması davası ipotek avukatı

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir