Ziynet Alacağı Davası

Ziynet eşyalarının iadesi talebi : Ziynet alacağı davası

Boşanma davası ile beraber, düğüne takılmış olan altınlar, ziynetler ve daha sonrasında da edinilmiş olan altınların iadesi gündeme gelmektedir. Düğünde takılan takıların altınların ister kadına ister erkeğe ve kim tarafından takılmış olduğu farketmeksizin kadına ait olduğu kabul edilmektedir. Bu sebeple boşanma halinde de kadına iade edilmesi gerekmektedir. Altınların kadına iade edilmemesi halinde boşanma davası ile beraber veya boşanma davası ile beraber talep edilmemiş ise, ayrı bir dava açılarak ziynet eşyalarının aynen iadesi talep edilebilir. Ziynet eşyalarının iadesine ilişkin davanın belirsiz alacak davası olarak açılması mümkün değildir. Davanın görülmesinde avukatlık hizmeti yargılamada uygulanan usuli kurallarda hata yapılmaması için önem taşımaktadır.

Düğünde takılan  takılar kimi zaman düğünden sonra düğün borçlarının ödenmesi için, kimi zaman da evlilik devam ederken koca tarafından iş kurmak veya başka bir malvarlığı dinmek için vb. sebeplerle kullanılmış olabilmektedir. Bu durumlarda da söz konusu altınların bedellerinin hesaplanarak tam olarak dava dilekçesinde belirtilmiş olması gerekmektedir. Yargıtay içtihatlarına göre bu davanın belirsiz alacak davası olarak açılması mümkün değildir.

Bu sebeple; ziynet eşyalarının aynen veya bedelinin iadesi talebiyle açılacak davaların terditli talepler olarak açılabilmesi mümkün iken, bedelinin tam olarak belirtilmesi gerekmektedir.

Ziynet alacağı boşanma davasıyla birlikte talep edilebilir veya ayrı bir dava açılabilir.

Ziynet eşyası alacağı boşanma davasından ayrı bir dava olarak açılabileceği gibi, boşanma davasının içerisinde boşanmaya bağlı diğer, maddi manevi tazminat alacakları, nafaka alacakları gibi ayrı bir alacak kalemi olarak talep edilebilir. Ziynet eşyası alacağının boşanma davası açıldıktan sonra da ayrı bir dava açılarak ileri sürülmesi gayet tabi mümkündür. Bu sebeple; ziynet eşyası talep edilmeden açılan boşanma davası sebebiyle ziynet eşyası alacağı hakkını kaybetmiş olmaz. Bu konuda boşanma avukatından alınacak hukuki destekle beraber hareket edilmelidir.

Görevli mahkeme : Ziynet alacağı davası

Ziynet eşyası alacağı davasında aile mahkemeleri görevlidir. Aile mahkemelerinin kuruluş ve görevleri hakkında kanun: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.4787.pdf

Ziynet eşyalarının karşı tarafta olduğunu ispat külfeti davacıdadır. İspat açısından her türlü delille ispatı mümkündür. Tanık delili, düğünde çekilen fotoğraf ve video kayıtları takılan altı takıların ve değerlerinin ispatı açısından delil oluşturur. Fotoğraf ve video kayıtları dijital ortamlarda saklanabilen delillerdendir, dijital içeriklerin CD içerisine ve flash belleğe kaydedilerek mahkemeye sunulması mümkündür.

Kripto para hususu da hukukumuzda yeni gelişmekte olan bir alan olmakla beraber, düğün hediyesi olarak verilen kripto para ziynet eşyası alacağı davasında ileri sürülebileceği gibi, evlilik birliği içinde alınmış olan kripto paralar mal rejimi davasının konusu olabilir. Mal rejiminin tasfiyesi hakkında : https://fatmatugcebilgin.av.tr/2019/11/27/bosanmada-mal-paylasimi-mal-rejiminin-tasfiyesine-iliskin-davalar/

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir