MİRAS BIRAKANIN MİRASTAN MAL KAÇIRMASI HALİNDE NE YAPILABİLİR?

Miras bırakanın hayattayken bazı sebeplerle mallarını devretmesi mirasçılar açısından sıkça karşılaşılan bir sorun. Miras bırakan kimi zaman mirasçılarından birini kayırmak, kimi zaman da mirasçılarının alacaklılarından mal kaçırmak yahut da mirasçılarının tamamını mirasından mahrum kılmak amacıyla hileli işlemlerle malvarlığını devredebilmektedir.

Gayrimenkulleri bulunan miras bırakan genellikle; tapuda görünüşte bir satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesine istinaden devir işlemi yaparak, mirasçılardan mal kaçırabilmektedir. Miras bırakanın gerçek gayesini gizleyerek, mal kaçırma amacıyla yaptığı bu işlemlere muris muvazaası denmektedir.

Murisin yaptığı bu tür tasarruflar  muvazaa sebebiyle iptale tabidir. Açılacak bir tapu iptal davası ile gayrimenkulün mirasçılar adına tescili sağlanabilmektedir. Muris muvazaasının sebbeiyle zamanaşımı süresi uygulanmaksızın bu davaların açılması mümkündür.

Muris muvazaası, kimi zaman da mirasçıların alacaklılarından mal kaçırmak amacıyla yapılmaktadır. Mirasçıların birinden alacaklı olan tarafın da muris muvazaasına dayanarak iptal davası açması mümkündür. Alacaklının iptal davası açabilmesi için borçlu olan mirasçıdan h alacağını tahsil edememesi, borçlunun acz içinde olmasına bağlıdır.

Bu tür davaların görülmesinde mutlaka bir hukuki destek alınmasını tavsiye ederim.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir